Το Exile Room είναι μια ΑΜΚΕ που αγαπάει την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προβολή και την προώθηση του ντοκιμαντέρ, προσφέροντας έμπνευση και εκπαίδευση σε επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές, αλλά και σε απλούς σινεφίλ. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Exile Room  έχει αποκτήσει πιστό κοινό χάρη στις δωρεάν προβολές ντοκιμαντέρ που διοργανώνει, σε συνδυασμό με εργαστήρια, ομιλίες και masterclasses. Παράλληλα, έχουμε επεκτείνει τη δράση της σε όλόκληρη την Ελλάδα, με κοινωνικά προγράμματα σε σχολεία, φυλακές, συλλόγους και βιβλιοθήκες. Το βασικό μας εργαλείο είναι το ντοκιμαντέρ, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μοιραστεί κανείς την ιστορία του, χτίζοντας μια κοινωνία με κοινό παρονομαστή την κατανόηση.

 • ΒΑΛΕΡΥ ΚΟΝΤΑΚΟΣ

  παραγωγός / σκηνοθέτης

  Κάτοικος Νέας Υόρκης, μετακόμισε στην Αθήνα το 2003. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη σχολή κινηματογράφου του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εργάστηκε στην παραγωγή ταινιών και διαφημιστικών μέχρι που γνώρισε και συνεργάστηκε με τους David και Albert Maysles, οπότε και αποφάσισε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα ντοκιμαντέρ. Οι δουλειές της έχουν μεταδοθεί σε κανάλια όπως τα PBS (ΗΠΑ), WNET (Νέα Υόρκη), ΕΡΤ (Ελλάδα), YLE (Φιλανδία) και EBS (Κορέα). Έχει συμμετάσχει με ταινίες της σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ το «Who’s on First?» κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Άντζελες το 2007. Έχει διδάξει στα Queen’s College και το CUNY και διατελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΥΛΑΚΗ

  δημοσιογράφος / παραγωγός

  Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεωρία, Σκηνοθεσία και Παραγωγή Ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο Autonoma της Βαρκελώνης. Ό,τι δεν έμαθε στη σχολή, το έμαθε στο δρόμο. Αυτό τον καιρό εργάζεται ως δημοσιογράφος, μεταφράστρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει δουλέψει σε φεστιβάλ κινηματογράφου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται με την έρευνα και την παραγωγή ντοκιμαντέρ.
 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΤΣΑΒΟΣ

  δημοσιογράφος / προγραμματιστής φεστιβάλ

  Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ασχοληθεί με το σινεμά με κάθε πιθανό τρόπο: από κομπάρσος σε ταινίες μέχρι γραφείο τύπου εταιρειών διανομής. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στο γράψιμο, ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, Flix.gr), και τις κινηματογραφικές διοργανώσεις, ως προγραμματιστής σε φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας). Από τον Σεπτέμβριο του 2012 επιμελείται το πρόγραμμα προβολών του Exile Room.