Ειδική Προβολή: «Shoah» του Claude Lanzmann

Τo Goethe-Institut Athen και το Exile Room παρουσιάζουν σε ειδική προβολή το κλασικό «Shoah», το ντοκιμαντέρ του Claude Lanzmann που αποτελεί την πιο ριζοσπαστική και ολοκληρωμένη καταγραφή της εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης από το ναζιστικό καθεστώς. Ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ σε 4 μέρη – 9 ½ ώρες ενάντια στη λήθη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας προβολής της ταινίας κατά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης Auschwitz-Birkenau. Το κάλεσμα στην παγκόσμια προβολή της ταινίας στις 27 Ιανουαρίου 2020 είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου.

«Ένα θρηνητικό τραγούδι πολλών που ενώνουν τις φωνές τους. Ένα αληθινό αριστούργημα» – Simone de Beauvoir

«Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που καταφέρνει να αποτυπώσει με ακρίβεια τον απάνθρωπο μηχανισμό εξόντωσης» – Willy Brandt

Την προβολή θα παρουσιάσουν οι:
– Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συγγραφέας)
– Χρήστος Καρακέπελης (σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ)
– Κατερίνα Οικονομάκου (δημοσιογράφος, συγγραφέας)
– Εύα Στεφανή (Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκηνοθέτιδα ταινιών ντοκιμαντέρ, εικαστικός)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μέρος 1ο (2:25′) > 14:00 – 16:30
Παρουσίαση: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου
Διάλειμμα
Μέρος 2ο (1:45′) > 17:00 – 19:00
Παρουσίαση: Κατερίνα Οικονομάκου
Διάλειμμα
Μέρος 3ο (2:19′) > 19:30 – 21:30
Παρουσίαση: Εύα Στεφανή
Διάλειμμα
Μέρος 4ο (2:20′) > 22:00 – 00:30
Παρουσίαση: Χρήστος Καρακέπελης

Περισσότερα για την ταινία:

Shoah

Το εμβληματικό, διάρκειας εννιάμισι ωρών ντοκιμαντέρ του Claude Lanzmann παρουσιάζει τις δηλώσεις ανθρώπων που βίωσαν άμεσα ως θύματα, δράστες και παρατηρητές την εθνικοσοσιαλιστική εξόντωση των Ευρωπαίων Εβραίων και την επιβεβαίωσαν, συχνά για πρώτη φορά, ύστερα από 30 χρόνια και πλέον. Σύμφωνα με τα λόγια του σκηνοθέτη, η ταινία δεν έχει θέμα την επιβίωση, αλλά είναι «μια μαρτυρία για το θάνατο».

Περισσότερα

Σε συνεργασία