Το AMERICAN FILM SHOWCASE στα Ιωάννινα!

Το Exile Room συνεχίζει την πολύχρονη, επιτυχημένη συνεργασία του με το American Film Showcase, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, αυτή τη φορά με μια στάση στα πανέμορφα Ιωάννινα. Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος, μια επιλογή από μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής των τελευταίων ετών θα προβληθούν στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, ενώ στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο για εφήβους, αποκλειστικά για μαθητές του σχολείου.

Η έναρξη των προβολών θα γίνει την Παρασκευή 28 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με το συναρπαστικό «Tina», ένα εκρηκτικό μουσικό ντοκιμαντέρ που αναλαμβάνει να μας συστήσει από την αρχή τη μεγάλη ντίβα Tina Turner, την πρώτη μαύρη ροκ σταρ στην ιστορία της μουσικής! Παίρνοντας τη σκυτάλη από το δυναμικό αυτό γυναικείο πορτρέτο, το «9 με 5: Η Ιστορία Ενός Κινήματος» ξεδιπλώνει το χρονικό του αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών τη δεκαετία του 1970, που αργότερα αποτυπώθηκε στη θρυλική χολιγουντιανή επιτυχία «9 to 5» με πρωταγωνίστριες τις εκπληκτικές Dolly Parton, Lily Tomlin και Jane Fonda. Η τελευταία συμμετέχει μάλιστα στο αποκαλυπτικό αυτό ντοκιμαντέρ, ενώνοντας τη φωνή της με τις πραγματικές ηρωίδες της επανάστασης!

Το Σάββατο 29 Απριλίου, μια άλλη μεγάλη μορφή της ποπ κουλτούρας της εποχής, η εμβληματική υποσμηναγός Uhura από το cult σύμπαν του τηλεοπτικού «Star Trek», πρωταγωνιστεί στο «Γυναίκα στο Διάστημα». Η ταινία ξετυλίγει τη δράση της ηθοποιού Nichelle Nichols μπροστά και πίσω από τις κάμερες, καθώς πρωτοστατεί στο πραγματικό πρόγραμμα επιστράτευσης της NASA που έστειλε για πρώτη φορά στο διάστημα εκπροσώπους από τις πιο παραγνωρισμένες εθνικές κοινότητες των ΗΠΑ. Το Αφιέρωμα στο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ θα κλείσει με «Το Ανθρώπινο Στοιχείο», ένα συγκλονιστικό οικολογικό ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον φωτογράφο και εξερευνητή James Balog, ο οποίος μέσω της τέχνης του μας καλεί να ξανασκεφτούμε τη θέση μας στον φυσικό κόσμο, καθώς και τις ευθύνες μας απέναντί του.

Το παράδειγμα του James Balog ενέπνευσε και το κινηματογραφικό εργαστήριο Σινεμά στη Λίμνη, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Απριλίου στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων., αποκλειστικά για μαθητές του σχολείου. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στα μυστικά του κινηματογράφου από τους εκπαιδευτές Στέργιο Ντινόπουλο και Αρσινόη Πηλού, ενώ ταυτόχρονα θα μάθουν να βλέπουν μέσα από μια διαφορετική ματιά το ίδιο τους το περιβάλλον, στρέφοντας τις κάμερες στο σαγηνευτικό τοπίο της Λίμνης των Ιωαννίνων. To εργαστήριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η είσοδος σε όλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

Το American Film Showcase – Αφιέρωμα στο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ διοργανώνεται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Exile Room, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC).

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά παρακάτω.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

                

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

        

Tina

Η ταινία χτυπάει την πόρτα της 79χρονης πλέον Tina Turner, στην έπαυλή της στην Ελβετία, ζητώντας της να διηγηθεί την καταραμένη ιστορία της για μια τελευταία φορά. Αυτό που προκύπτει είναι το χορταστικό χρονικό της γέννησης της πρώτης μαύρης ροκ σταρ στην ιστορία της μουσικής.

Περισσότερα

9 με 5: Η Ιστορία Ενός Κινήματος

Θυμάστε το «9 με 5»; Πριν το Χόλιγουντ το μετατρέψει σε κινηματογραφική επιτυχία με την Jane Fonda, τη Lily Tomlin και την Dolly Parton, το «9 με 5» ήταν ένα γυναικείο εργατικό κίνημα που άλλαξε τον κόσμο!

Περισσότερα

Γυναίκα στο Διάστημα

Τι κάνει η NASA όταν δεν βρίσκει επιστήμονες, μηχανικούς και αστροναύτες για το διαστημικό της πρόγραμμα; Προσλαμβάνει την υποσμηναγό Ουχούρα από το cult σύμπαν του τηλεοπτικού «Star Trek» για να τους στρατολογήσει!

Περισσότερα

Το Ανθρώπινο Στοιχείο

Για τέσσερις δεκαετίες, ο φωτογράφος και εξερευνητής James Balog έχει στρέψει το φακό του στην περίπλοκη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, προσκαλώντας μας να ξανασκεφτούμε τη θέση μας στον φυσικό κόσμο, καθώς και τις ευθύνες μας απέναντί του.

Περισσότερα