Οικολογικά Ημερολόγια

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια σειρά ντοκιμαντέρ που πέρασε την απαισιοδοξία των πολιτικών όλου του κόσμου με κόκκινο και πάτησε φρένο μπροστά στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της Αθήνας και της επαρχίας, κατέγραψε δημιουργικές μάχες περιβαλλοντικών σταυροφόρων γαρνιρισμένες με απόλυτη αισιοδοξία. Δείτε όλα τα επεισόδια παρακάτω…

1. «Στο Χέρι μας Είναι» της Μυρτώς Παπαδογεώργου Ένας βιοδυναμικός κηπουρός, ένα σκιάχτρο που βολτάρει στην Αθήνας και μια γκαλερίστα που φυτεύει ιδέες γονιμοποιούν το αστικό τοπίο.

2. «Όλα είναι Δρόμος» του Αλέξη Αλεξίου Η Τήνος είναι γνωστή για λάθος λόγους: το μεγαλύτερό της θαύμα δεν είναι η εκκλησία αλλά το εκτενέστερο δίκτυο μονοπατιών στις Κυκλάδες!

3. «Τίποτα δεν πάει Χαμένο» της Μαρίας Λεωνίδα Μεγάλες ιδέες για μικρά μυαλά ή όλα όσα θα θέλατε να μάθει το παιδί σας για τη σωτηρία του πλανήτη από την αυλή του σχολείου.

4. «Από το Χώμα με Αγάπη» της – Βάλερυ Κοντάκου και του Γιάννη Μισουρίδη Κάθε Σάββατο πρωί, η εγκαταλελειμμένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης μεταμορφώνεται σε προτεκτοράτο βιολογικών λαχανικών!

5. «Από Δεύτερο Χέρι» του Αλέξη Αλεξίου Ότι πετιέται δεν είναι για πέταμα, τουλάχιστον όχι για το Λάμπρο και τη Ματίνα, που ανακυκλώνουν όλους τους περιφρονημένους θησαυρούς της Αθήνας.

6. «Σπορέας Σπόρων» του Χάρη Ραφτογιάννη Αν πετάξουμε τη μητέρα φύση από το παράθυρο, θα μας χτυπήσει την πόρτα με το δικράνι στο χέρι, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει ο φυσικός καλλιεργητής Παναγιώτης Μανίκης.

7. «Η Ελβετία της Μαγνησίας» του Ηλία Δημητρίου Τι δουλειά έχει ένα μικρό κτηνοτροφικό χωριό στα πρωτοσέλιδα; Κάτι τρέχει σ’ αυτή τη μικρή γωνιά της Εδέμ…

8. «Μια Μικρή Μεγάλη Ιδέα» της Μαριάννας Οικονόμου Εντάξει, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μεγαλοεξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, γιατί όμως να μη γίνει η gourmet μπουτίκ της Ευρώπης;

9. «Σιγή Ιχθύων» του Χάρη Ραφτογιάννη Μα πού πήγανε τα ψάρια; Οι ένοχοι είναι οι ίδιοι οι ψαράδες, που δεν σεβάστηκαν τους βυθούς τους όταν έπρεπε. Και τώρα τι κάνουμε;

10. «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» του Άγγελου Κοβότσου 111 ανεμογεννήτριες έχουν ξεσηκώσει πάθη στο νησί της Σκύρου πριν καν τοποθετηθούν. Ποιος είδε τους ντόπιους και δεν τους φοβήθηκε!

11. «Ο Τουρισμός Ανάποδα» της Μαριάννας Οικονόμου Η μικροσκοπική Τήλος ορθώνει το οικολογικό της ανάστημα απέναντι στην τουριστική απληστία της γειτονικής Ρόδου και κάνει τα πάντα για να μην της μοιάσει.

12. «Κρέας – ο Πόλεμος των Πιρουνιών» του Γιάννη Μισουρίδη Οι μάχες ανάμεσα σε κρεοφάγους και χορτοφάγους έβρισκαν το Γιάννη, πατέρα δύο παιδιών, αδιάφορο μέχρι που την έλευση του τρίτου.

13. «Πάτρα Πράσινη Πόλη… Περίπου!» του Παναγιώτη Φαφούτη Καλωσήλθατε στην Πάτρα, όπου οικολογικές ανησυχίες κάθε απόχρωσης συνυπάρχουν σε ένα πολύχρωμο επαρχιακό γαϊτανάκι!