Μαθήματα Παθήματα

Σειρά ντοκιμαντέρ με θέματα και προβληματισμούς που απασχολούν τη σχολική κοινότητα και αφορούν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.

1. «Μικροί Ξένοι» του Ηλία Δημητρίου
Είναι άραγε δυνατό να δουλέψει ο εκπαιδευτικός αποτελεσματικά σε ένα σχολείο, όταν τα περισσότερα παιδιά στην τάξη του είναι παιδιά μεταναστών;

2. «Άνοιξη στο Α.Π.Θ.» του Απόστολου Καρακάση
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί από κοντά τους φοιτητές και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέσα από τα γεγονότα μιας ταραχώδους περιόδου, της Άνοιξης του 2006.

3. «Με την Κιμωλία στο Χέρι» της Καλλιόπης Λεγάκη
Ο Άρης είναι Φυσικός, δουλεύει 28 χρόνια στην εκπαίδευση και φέτος διδάσκει σε Πειραματικό Λύκειο του Πειραιά. Η αγάπη του για την Παιδεία έρχεται σε αντίφαση με την απαισιοδοξία του για το μέλλον.

4. «Τι ειν η Πατρίδα μας;» του Ηλία Γιαννακάκη
Πώς μαθαίνει ένας μαθητής να γίνεται «Έλληνας»; Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη διδασκαλία της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, και αποκαλύπτει ξεπερασμένες πεποιθήσεις.

5. «Θα Μάθεις Παιδί Μου Γράμματα;» του Άγγελου Κοβότσου
Η Όλγα αγωνίζεται να διαβάσει τα τρία παιδιά της. Υποφέρουν κι υποφέρει, σε μια προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα. Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν γράμματα ή να αποστηθίζουν για να παίρνουν καλούς βαθμούς;

6. «Γκρίζα Περιοχή – Ειδική Αγωγή» των Βάλερυ Κοντάκου & Γιάννη Μισουρίδη
Η Γιάννα, ο Ματθαίος και άλλοι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους και προσπαθούν να βρουν τρόπους για να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση στην ενήλικη ζωή τους.

7. «Τα Πρώτα Βήματα, Νηπιαγωγείο» της Μαρίας Μαύρου
Το Νηπιαγωγείο είναι μια παρεξηγημένη υπόθεση: δεν του δίνουμε μεγάλη σημασία, ενώ στην πραγματικότητα είναι ολόκληρη η Παιδεία μέσα από μεγεθυντικό φακό.

8. «Μολύβια, Ψαλίδια και Όνειρα» της Καλλιόπης Λεγάκη
Πώς συμβιβάζεται η επαγγελματική κατάρτιση με τις γενικές κατευθύνσεις της Παιδείας, στο Τεχνικό Λύκειο; Η κάμερα καταγράφει τη διδασκαλία σε μια τάξη κοπτοραπτικής.

9. «Πώς Αλλιώς να Μάθω;» της Μαριάννας Οικονόμου
Η εφαρμογή του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης στο 99ο Δημοτικό Σχολείο του κέντρου της Αθήνας και του ερευνητικού προγράμματος «Ηγεσία για μάθηση», που αφορά την αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων, στο 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης.

10. «Τι θα Γίνω Όταν θα Μεγαλώσω» του Άγγελου Κοβότσου
Μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μιλούν για τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες, πώς αντιλαμβάνονται την αγορά εργασίας και επισκέπτονται χώρους εργασίας συγκεκριμένων επαγγελματικών τομέων.

11. «Επιστροφή στο Σχολείο» της Αμαλίας Ζέπου
Η Χριστίνα και ο Κώστας έμπλεξαν ως έφηβοι με τα ναρκωτικά με αποτέλεσμα να αποβληθούν από το σχολείο. Χρόνια μετά, προσπαθούν να πάρουν απολυτήριο από ένα μεταβατικό σχολείο.

12. «Φροντιστήρια SOS» του Γιώργου Οικονόμου
Το παιδί μιας μέσης ελληνικής οικογένειας προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, από τα ατελείωτα φροντιστήρια μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.