PLANET G(REECE): Εργαστήρια ντοκιμαντέρ για εφήβους – Μέρος Β

Πιστεύετε ότι το σινεμά αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση του Χόλιγουντ; Νομίζετε ότι το ντοκιμαντέρ είναι μονάχα βαρετές τηλεοπτικές εκπομπές;

Το Planet G(reece), το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Exile Room για εφήβους, αναλαμβάνει να σου αλλάξει γνώμη, αποδεικνύοντας ότι το ντοκιμαντέρ είναι το ιδανικό μέσο για να πεις τη δική σου ιστορία με τα μέσα που διαθέτεις, ενώ παράλληλα θα σου γνωρίσει μερικά συναρπαστικά επαγγέλματα που αξίζει να γνωρίσεις καλύτερα!

Το Planet G(reece) είναι μια σειρά εργαστηρίων με κοινό παρονομαστή το ντοκιμαντέρ, που απευθύνονται σε εφήβους 13 έως 19 ετών, Έλληνες όσο και παιδιά μεταναστών, με σκοπό να ενθαρρύνει τη μεταξύ τους συνεργασία και να τους συστήσει έναν θαυμαστό νέο κόσμο ικανό να αλλάξει μια και καλή την απάντησή τους στο κλασικό «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Τα μυστικά της φωτογραφίας, του ήχου, της δημοσιογραφίας, του ακτιβισμού, του animation, της γραφιστικής και της αφήγησης θα ξεδιπλωθούν με τη βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτών και επισκέψεις στους χώρους όπου η μαγεία της εικόνας μετατρέπεται σε πραγματικότητα.

Κάθε κύκλος εργαστηρίων θα δέχεται έως 25 συμμετέχοντες και θα επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό πεδίο, με αποτέλεσμα μια διαφορετική μικρού μήκους ταινία κάθε φορά! Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, οι ταινίες θα προβληθούν σε ένα μονοήμερο φεστιβάλ. Αν λοιπόν είστε έφηβος, γονιός ή οργάνωση που ασχολείται με έφηβους πρόσφυγες, μπορείτε να ανακαλύψετε αναλυτικά τα εργαστήρια παρακάτω.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για απορίες ή δηλώσεις συμμετοχής, στο τηλέφωνο 210 3223395 (12-5μμ) και στο e-mail workshops.exile@gmail.com (υπ’ όψιν Θανάση Πατσαβού).

Οι αιτήσεις συμμετοχής για το Planet G(reece): Μέρος Β [εργαστήρια 3 έως 7] έχουν ανοίξει και θα παραμείνουν ανοιχτές για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή για ένα μόνο από τα εργαστήρια.

Συνιστάται η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός διαδικτυακού portal το οποίο θα φιλοξενεί όλες τις ταινίες, μαζί με αναλυτικές οδηγίες για τη διοργάνωση του κάθε εργαστηρίου. Σκοπός είναι το υλικό αυτό, που θα διατεθεί σε εκπαιδευτικούς, γονείς, σχολεία και ΜΚΟ, να αποτελέσει ένα πρότυπο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διοργάνωση αντίστοιχων εργαστηρίων.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

     

  

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

 

Το έργο Planet G(reece) [Μέρος Β: εργαστήρια 3 έως 7] υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Exile Room.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Active citizens fund.

Το Planet G(reece) υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Planet G(reece) #3: Animation & Ντοκιμαντέρ

workshop

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να συνδυάσετε ντοκιμαντέρ και animation; Κι όμως, δεν υπάρχει τίποτα πιο δημιουργικό απ’ το να ντύνουμε αληθινές εικόνες με κινούμενα σχέδια που κάνουν την πραγματικότητα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ή κρύβουν πράγματα που δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε – όπως την ταυτότητά μας. Σε αυτό το εργαστήριο, θα οπτικοποιήσετε τη δική σας ιστορία δημιουργώντας μια ευφάνταστη ταινία κινουμένων σχεδίων και αληθινής ζωής.

Περισσότερα

Planet G(reece) #4: Ακτιβισμός & Ντοκιμαντέρ

workshop

Μπορεί το ντοκιμαντέρ να μας βοηθήσει να σώσουμε τον πλανήτη; Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε τι σημαίνει να είσαι ακτιβιστής και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ντοκιμαντέρ για να υψώσουμε φωνές που υπερασπίζονται την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα ψάξουμε σε κάθε γωνιά της πόλης για επαναστατικές οικολογικές λύσεις και ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη σωτηρία του πλανήτη, και θα φτιάξουμε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερα

Planet G(reece) #5: Ήχος & Ντοκιμαντέρ

workshop

Έχετε δει ποτέ θρίλερ με τον ήχο χαμηλωμένο; Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε ότι δεν είναι καθόλου, μα καθόλου τρομακτικό. Αυτό λέει πολλά: Μήπως τελικά ο ήχος είναι αυτός που προκαλεί τα συναισθήματα και όχι η εικόνα; Σε αυτό το εργαστήριο, θα χωριστούμε σε ομάδες, και η κάθε μία θα αναλάβει να ντύσει με ήχους την ίδια βουβή ιστορία και έτσι να την κάνει διαφορετική: τρομακτική, λυπητερή, αστεία ή ρομαντική. Οι ηχογραφήσεις θα μεταμορφωθούν σε μια μικρού μήκους ταινία!

Περισσότερα

Planet G(reece) #6: Αφίσα & Ντοκιμαντέρ

workshop

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η αφίσα, εκτός από μία ενδιαφέρουσα εικόνα, είναι και μία μορφή επικοινωνίας με το κοινό; Με τη βοήθεια των Bend, ενός μικρού δημιουργικού γραφείου, θα δούμε μερικά επιλεγμένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και θα εμπνευστούμε για να φτιάξουμε τις δικές μας αφίσες!

Περισσότερα

Planet G(reece) #7: Δημοσιογραφία & Ντοκιμαντέρ

workshop

Τι κοινό έχει το ντοκιμαντέρ με τη δημοσιογραφία; Σε αυτό το εργαστήριο, θα εξερευνήσουμε τις τεχνικές της δημοσιογραφίας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, θα μάθουμε πώς προετοιμάζουμε, παίρνουμε και διαχειριζόμαστε μια συνέντευξη, και πώς η έρευνά μας μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα έργο ικανό να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο!

Περισσότερα