Planet G(reece) #6: Δημοσιογραφία & Ντοκιμαντέρ

Το εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Έχετε δει ποτέ πώς γίνεται μια τηλεοπτική δημοσιογραφική εκπομπή; Ποιος είναι άραγε ο ρόλος του δημοσιογράφου σε έναν ψηφιακό κόσμο όπου κυριαρχεί η έννοια της εικόνας και του βίντεο, και πώς ανακαλύπτει και μεταδίδει τα τελευταία νέα;

Σε αυτό το εργαστήριο με την Αναστασία Μουμτζάκη και την Αφροδίτη Νικολαΐδου, θα μεταμορφωθούμε σε ρεπόρτερ και παραγωγούς, θα πάρουμε στο κατόπι ένα πρόσωπο της επικαιρότητας, θα μάθουμε τα μυστικά μιας συνέντευξης και θα μπούμε στον κόσμο της δημιουργίας δημοσιογραφικών βίντεο για τα ΜΜΕ. Οπλισμένοι με θάρρος και βιντεοκάμερες, θα μελετήσουμε τις τεχνικές της έρευνας και της συνέντευξης, και θα ετοιμάσουμε μια λίστα με όλες τις ερωτήσεις που θα θέλαμε να δούμε ένα δημόσιο πρόσωπο να απαντάει, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει τολμήσει να τους κάνει!

Ο μέντορας του εργαστηρίου θα μας αποκαλύψει ποια είναι η πιο τολμηρή συνέντευξη που έχει πάρει ποτέ! Πώς κατάφερε να την «κλείσει»; Πώς αντέδρασε το κοινό; Τι σημαίνει να δουλεύεις κάτω από συνεχή πίεση; Τι συμβαίνει αν δεν παραδώσεις τη δουλειά σου στην ώρα της; Πώς διακρίνει την είδηση από την πληροφορία; Πού βρίσκει τα τελευταία νέα;

Η συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτεί κινηματογραφικές γνώσεις, ενώ ο εξοπλισμός –εκτός από τα κινητά σας– παρέχεται από το Exile Room. Η μικρού μήκους ταινία που θα γυρίσετε με τη βοήθεια των εκπαιδευτών θα μονταριστεί και θα δημοσιευτεί σε διάστημα ενός μήνα μετά τη λήξη του εργαστηρίου. Η διδασκαλία θα γίνει στα ελληνικά, ενώ θα υπάρχει διερμηνέας για επιπλέον γλώσσες.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώστε τη φόρμα ΕΔΩ.

Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το e-mail workshops.exile@gmail.com ή το τηλέφωνο 210 3223395 (ώρες 12-5μμ).

Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια, οι ανήλικοι έως 17 ετών είναι απαραίτητο να προσκομίσουν:
– ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά του Covid 19, τουλάχιστον 14 μέρες πριν το εργαστήριο
– ή πιστοποιητικό νόσησης
– ή αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ τελευταίου 24ώρου

Οι συμμετέχοντες από 18 ετών και άνω θα πρέπει να προσκομίσουν:
– ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά του Covid 19, τουλάχιστον 14 μέρες πριν το εργαστήριο
– ή πιστοποιητικό νόσησης

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Η Αναστασία Μουμτζάκη είναι δημοσιογράφος και παραγωγός βίντεο, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με ΜA στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Paris I της Σορβόννης και υποψήφια διδάκτωρ στη Θεωρία των ΜΜΕ-Digital Studies, στο Πανεπιστήμιο του Durham. Έχει εργαστεί για ΜΜΕ όπως τα VICE, BBC, MEGA CHANNEL, ΣΚΑΪ κ.ά. Έχει διδάξει παραγωγή ντοκιμαντέρ στη Σχολή Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 και κάνει τακτικές εισηγήσεις στη θεωρία των Media στο College Year in Athens.

Η Αφροδίτη Νικολαΐδου διδάσκει «Κινηματογραφική και Τηλεοπτική Παραγωγή» ως επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, με PhD με θέμα τη σχέση ντοκιμαντέρ και δημοσιογραφίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο), και «Πολιτιστική Επικοινωνία» στο ΠΜΣ Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (ΕΑΠ). Αρθρογραφεί και επιμελείται κείμενα για τον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο, τη σχέση πόλης και κινηματογράφου, και το ντοκιμαντέρ. Έχει διατελέσει συντονίστρια του ελληνικού προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και από το 2016 συν-επιμελείται και συνδιοργανώνει την εκδήλωση «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά».