PLANET G(REECE): Οι ταινίες των εργαστηρίων!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα PLANET G(REECE): Εργαστήρια ντοκιμαντέρ για εφήβους – Μέρος Β ολοκληρώθηκε και μπορείτε πλέον να δείτε όλες τις ταινίες μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των εργαστηρίων!

Το Planet G(reece) ήταν μια σειρά εργαστηρίων με κοινό παρονομαστή το ντοκιμαντέρ, που απευθυνόταν σε εφήβους 13 έως 19 ετών, Έλληνες όσο και παιδιά μεταναστών, με σκοπό να ενθαρρύνει τη μεταξύ τους συνεργασία και να τους συστήσει έναν θαυμαστό νέο κόσμο ικανό να αλλάξει μια και καλή την απάντησή τους στο κλασικό «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Τα μυστικά της φωτογραφίας, του ήχου, της δημοσιογραφίας, του ακτιβισμού, του animation, της γραφιστικής και της αφήγησης ξεδιπλώθηκαν με τη βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτών και επισκέψεις στους χώρους όπου η μαγεία της εικόνας μετατρέπεται σε πραγματικότητα.

Τα εργαστήρια του προγράμματος ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2022 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2023. Κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου εργαστηρίων, καταγράφηκε τόσο η εκπαιδευτική διαδικασία όσο και οι πρακτικές ασκήσεις των συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα ένα διαφορετικό μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κάθε φορά!

Έπειτα από την πρώτη παρουσίασή τους, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λήξης του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο Exile Room στις 10 Δεκεμβρίου 2023, παράλληλα με μια έκθεση αφίσας με τις δημιουργίες των συμμετεχόντων του εργαστηρίου Αφίσα & Ντοκιμαντέρ, όλες οι ταινίες είναι πλέον διαθέσιμες online και μπορείτε να τις απολαύσετε παρακάτω (και με αγγλικούς υπότιτλους!).

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Planet G(reece) ΕΔΩ και για το πρόγραμμα Active citizens fund ΕΔΩ.

 

Planet G(reece) #3: Animation & Ντοκιμαντέρ

Μάρτιος 2022

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να συνδυάσετε ντοκιμαντέρ και animation; Κι όμως γίνεται! Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου, με τη βοήθεια της Χριστίνας Ντεπιάν και της Ιωάννας Γιακουμάτου, πειραματίστηκαν με διαφορετικές τεχνικές κίνησης, κατέγραψαν μικρές ιστορίες, πραγματικές και φανταστικές, εμπνευσμένες από τη γειτονιά γύρω από το Exile Room, και συνάντησαν τον ταλαντούχο animator Γιάννη Χριστοφόρου!

 

Planet G(reece) #4: Ακτιβισμός & Ντοκιμαντέρ

Μάιος 2022

Μπορεί το ντοκιμαντέρ να μας βοηθήσει να σώσουμε τον πλανήτη; Σε αυτό το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες έμαθαν τι σημαίνει να είσαι ακτιβιστής και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ντοκιμαντέρ για να υψώσουμε φωνές και απόψεις που υπερασπίζονται την κοινωνική δικαιοσύνη. Με τη βοήθεια του Στέργιου Ντινόπουλου και της Ευδοκίας Νούλα, έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν την κάμερα και επισκέφθηκαν τον αυτοδιαχειριζόμενο λαχανόκηπο Πετρούπολης για να καταγράψουν τις δράσεις που τον κρατάνε ζωντανό!

 

Planet G(reece) #5: Ήχος & Ντοκιμαντέρ

Νοέμβριος 2022

Πώς  μπορεί ο ήχος να μας βοηθήσει να πούμε την ιστορία μας; Σε αυτό το εργαστήριο, με τη βοήθεια της Χριστίνας Πιτούλη και του Γιάννη Αντύπα, οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τον κόσμο του ήχου στον κινηματογράφο, έμαθαν τα εργαλεία του, επισκέφθηκαν το Studio19st και ξεχύθηκαν στη γειτονιά του Exile Room προκειμένου να σύλλέξουν ήχους για να ντύσουν μια σειρά από στατικές φωτογραφίες!

 

Planet G(reece) #6: Αφίσα & Ντοκιμαντέρ

Μάρτιος 2023

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η αφίσα, εκτός από μία ενδιαφέρουσα εικόνα, είναι και μία μορφή επικοινωνίας με το κοινό; Σε αυτό το εργαστήριο, με τη βοήθεια του δημιουργικού γραφείου των BEND, οι συμμετέχοντες είδαν επιλεγμένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και εμπνεύστηκαν για να φτιάξουν τις δικές τους αφίσες! Στη συνέχεια, χαρτογράφησαν φωτογραφικά τη γειτονιά γύρω από το Exile Room, σχεδίασαν το δικό τους λεύκωμα και επισκέφθηκαν το Τυπογραφείο Γιώργου Κωστόπουλου, όπου είδαν τα στάδια παραγωγής του έντυπου που σχεδίασαν.

 

Planet G(reece) #7: Δημοσιογραφία & Ντοκιμαντέρ

Μάιος 2023

Τι κοινό έχει το ντοκιμαντέρ με τη δημοσιογραφία; Σε αυτό το εργαστήριο, με τη βοήθεια της Μυρτώς Συμεωνίδου και της Ιωάννας Παπαϊωάννου, οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τα είδη του ντοκιμαντέρ και τις τεχνικές της δημοσιογραφίας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, έμαθαν πώς να παίρνουν μία συνέντευξη και συνάντησαν τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου ο οποίος τους έδωσε πολύτιμες συμβουλές!

 

Το έργο Planet G(reece) [Μέρος Β: εργαστήρια 3 έως 7] υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Exile Room.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Active citizens fund.

Το Planet G(reece) υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.